Om den här webbplatsen
Stefan's Travel Page 1999-2006.
Vildmarksfoto.se från 2013.
Det här är Staffan Tamms webbplats och den är varken en blogg eller ett bildgalleri, men kanske lite både och.
Från början, det vill säga i mitten av 1990-talet, hade jag en resewebbplats på GeoCities.com. Syftet på den tiden, långt innan det fanns bloggar och sociala media, var att dela resebilder och reseminnen med medresenärer och andra. Namnet fick bli Stefan's Travel Page. Jag har inte kvar någon skärmbild av den allra första versionen, men bilderna till höger visar ett par lite senare versioner som först publicerades hos Utfors och senare flyttade till ett webbhotell som hette f2s ("Free to Surf") och därefter till den egna domänen www.vildmarksfoto.se.
Namnet "Vildmarksfoto" inspirerades bland annat av en fotoresa till östra Finland år 2004, då ett gäng fotografer från olika nordiska länder fotograferade björnar, järvar och någon enstaka varg från gömslen som satts upp av Lassi Rautiainen.
Bilderna högst upp föreställer, från vänster till höger: En bikolibri ("zunzuncito") på Kuba, tre bilder av brunbjörnar vid Kurilsjön på Kamtjatkahalvön, samt en åsnepingvin (även kallad gentoo) vid Dorian Bay, Antarktis.
Förutom syftet att dela bilder och andra minnen, har jag använt webbplatsen för att demonstrera olika webblösningar för kunder till mitt företag, ST BioComputing, och lite senare byggde jag en ny version i publiceringsverktyget Joomla!, mest som en övning inför byggandet av www.eavld.com som hade valt det verktyget. Efter några år behövde Joomla! uppdateras och eftersom det verkade bli en ganska omfattande och krånglig process, valde EAVLD att byta till Drupal och i samband med det slutade jag också att använda Joomla!.
Jag ville dock inte använda ett komplext databasdrivet publiceringssystem på min egen webbplats utan föredrog en enkel statisk webbplats för att slippa regelbundet underhåll i form av säkerhetspatchande och jag använder nu verktyget Yellow från vilket man enkelt kan exportera en statisk webbplats. Fördelen med ett publiceringssystem som Drupal är att det är lätt att skapa nya sidor även för den som inte är särskilt insatt i webbteknik. Nackdelen med lättanvända verktyg är att de tenderar att bli ganska komplexa under ytan och därför måste underhållas ("säkerhetspatchas") regelbundet.
Några exempel på databasdrivna webbplatser som ST BioComputing har byggt (eller byggt vidare på)
- VetBact - Ett undervisningsverktyg och en databas med information om bakterier av veterinärmedicinskt intresse.
- AgriMyc - Ett undervisningsverktyg och en databas med information om svampar av betydelse inom agrikulturell och veterinärmedicinsk mykologi.
- SGS - The Scandinavian Geographic Society.
Sidan uppdaterad: 2024-04-23.